Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Така смачна та небезпечна газировка

15 липня 2015, 13:26
Дата ефіру/події: Субота, 11 липня 12:00

Газовані напої щороку вбивають 184 тисячі людей - це більше половини населення такої країни, як Ісландія. Такі приголомшливі результати оприлюднили американські науковці, проаналізувавши понад півмільйона історій хвороб. У більшості випадків причиною смертей був набутий цукровий діабет.

Унаслідок аналізів лікарі застерігають від вживання солодкої та газованої води. Особливо - в спеку, адже такі напої не тамують спрагу, а навпаки - змушують людину випити ще. Який зв'язок між солодкою водою та смертями?

Солодкі газовані напої щороку вбивають майже 185 тисяч людей у світі. Приголомшливий висновок зробили американські вчені, коли проаналізували понад півмільйона історій хвороб з 50-ти країн. Виявилося, що найчастіше люди помирають саме через діабет. Від хвороб судин і серця смертей зареєстрували аж утричі менше.

Надія Сергієнко, лікар-ендокринолог:

- Могут быть нарушения зрения, это в каком виде: появление сетки перед глазами, тумана, мелькание мушек. Зуд кожи - тоже одно из клинических проявлений.

Діабет страшний - бо не болить. Надія Сергієнко - лікар-ендокринолог з майже тридцятирічним стажем. Вона ділиться власними спостереженнями: часто люди просто не звертають уваги на перші симптоми надзвичайно небезпечної хвороби. Роками живуть з діабетом і самі того не знають, а до лікарні приходять, коли вже катастрофічно падає зір, відмовляють нирки, відбирає ноги.

Надія Сергієнко, лікар-ендокринолог:

- Это повреждение, нарушение ткани стопы, которое приводит к такой, может, слышали, самое грозное осложнение - гангрена. Гангрена и последующее ампутация - с чем мы имеем дело каждый день.

Вже 22 роки живе з діагнозом "цукровий діабет" пані Людмила. Останнім часом її життя повністю контролює хвороба: п'ять разів на день - інсулінові ін'єкції, сувора дієта й постійне лікування. Жінка вже погано бачить і страждає від постійного болю, бо відмовляють нирки. Ще й безгрошів'я поставило Людмилу Олександрівну перед вибором - зробити дорогу ін'єкцію, щоб зберегти зір, чи й далі підтримувати нирки.

Людмила Кліщ, хвора на діабет:

- Страшенно дорого все, я не знаю. Іде боротьба не за лікування, а за виживання. Боротьба за життя. Нирки зараз в основному, якщо вони відмовлять, все ж. У мене знайома, з якою я лежала, вона лікувала теж нирки. Вчора кажу лікарю: щось не відповідає Любов Федорівна. Каже - а її вже немає.

Людмила Олександрівна згадує, як в юності ласувала водою з сиропом з автоматів.

Людмила Кліщ, хвора на діабет:

- Це за 3 копійки і за копійку газовану воду пили. То й то, що ми там не відходили від того автомата.

Солодкі напої - це прихована загроза в житті кожного українця. Їх часто п'ють дорослі й так сильно полюбляють діти.

- Дети просят сладенькой водички, простой воды пить они не хотят, сладкая вода вкуснее. Когда жарко, особенно сейчас, летом, буквально каждый день по 2 литра.

- Просто я дуже сладкоєжка, я дуже люблю солодке.

Саме через зловживання солодкими продуктами зазвичай і виникає діабет. Найнебезпечніші - апетитні тістечка й газована вода.

- Зменшити споживання цукру видається дуже просто. Треба лише солодкі газовані напої замінити простою водою або несолодким чаєм. Утім, на практиці це може бути складно.

Наталя Король, фахівець з неінфекційних захворювань Всесвітньої організації охорони здоров'я:

- Там барвники, підсилювачі смаку, сама газованість - це все нездорове. Людина звикає, вона його хоче. Людина не курить, людина не п'є, але людина має надлишкову вагу, вона вживає прості, вони називаються, вільні сахари. І вже людина підпадає під групу ризику.

Ви думаєте, від однієї склянки коли чи лимонаду нічого не буде? Але чи знаєте ви, що в ній - майже добова норма цукру. Щоб не захворіти на діабет, пийте менше солодких газованих напоїв, кави та спиртного. Натомість їжте більше зелені та овочів. Бажано - щодня. І обов'язково намагайтеся більше рухатися. Спробуйте хоча б 20 хвилин на день виділити на нехитру фізкультуру.

Втім, прихована небезпека чатує на вас буквально в кожному магазині, адже ви не дізнаєтеся, скільки цукру в печиві, пачці морозива чи, скажімо, цукерці. В Європі таке попередження вже давно є на етикетках. В Україні це тільки планують. 

- Поряд із енергетичною цінністю, жирами, вуглеводами та білками на етикетках з'явиться ще одна позначка - цукор. І кожен зможе вберегтися від страшної хвороби. Варто лише не перевищувати добової норми - 50 грамів.

Тим часом пані Людмила й без підказок добре знає, наскільки солодкий той чи інший продукт. Жінка хоче жити, тому вже до автоматизму звикла себе обмежувати.

Людмила Кліщ, хвора на діабет:

- Я тільки можу чай, ложечку меду взять. А воду ні, я її не купляю навіть, щоб не було соблазну.

Якщо ж нестерпно хочеться солоденького, хвора на діабет жінка шукає продукти з цукрозамінниками. Вони є ледь не в кожному супермаркеті.

Тетяна Коваль, Юрій Нестеренко, Святослав Мелешкін, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.