Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

За голову мільярдера-наркобарона гарантують винагороду

18 липня 2015, 16:16
Дата ефіру/події: Субота, 18 липня 12:00

Не допильнували мексиканського наркобарона, який лише рік пробув за гратами. Хуакін Гусман, що зажив слави другого Аль Капоне, втік із в'язниці суворого режиму - через величезний тунель на мотоциклі, а допомогли в цьому пташка і королева краси.

Тепер за голову злочинця номер один у Мексиці пропонують мільйони. А поліція кількох країн стоїть на вухах, тільки б напасти на слід зухвалого гангстера. Чому охорона в'язниці не помітила величезного коридора, та чи є у спецслужб зачіпки, що дадуть змогу знову "посадити" мексиканського наркобарона?

Він заробляє мільярди доларів на рік, продаючи за кордон наркотики, не боїться нікого й нічого. Востаннє Хуакіна Гусмана - ватажка картелю Синалоа, найбільшого імпортера кокаїну й героїну в США - зафіксувала камера спостереження в тюрмі, де він відбував покарання.

Просторий і комфортний тунель, з освітленням, вентиляцією, до якого вивела 10-метрова драбина. Хто допоміг його прокласти і скільки на це знадобилося часу? А головне, чому охорона не помічала масштабних будівельних робіт - у себе під носом? Відповідей на ці запитаання нині шукають у генеральній прокуратурі Мексики. 

Арелі Гомез, генеральний прокурор Мексики:

- Ми обстежили його будинок, цей велетенський тунель закінчувався саме тут. Ми збираємо відбитки пальців, до дрібниць аналізуємо всі речі довкола. І маємо якнайшвидше  вийти на слід спільників і впіймати втікача!

І ось минуло лише кілька днів, як виявилося - спільники таки були. Як злочинець номер один примудрився втекти - демонструють камери спостереження. Він зайшов до душової кабіни й звідти через велетенський тунель на мотоциклі поїхав геть. Як стало відомо - картель продумав усе до дрібниць. Перед тим, як гангстер спустився під землю, коридором пустили птаха. Канарка долетіла до Гусмана - отже, повітря наркобарону вистачить і він не задихнеться. Гангстер пташку впіймав, безжально зламав їй шию і кинувся в тунель. Операцію готували заздалегідь - за рік до втечі неподалік в'язниці придбали занедбану оселю, саме до неї прокладали коридор, підкупили охоронців. Втім, спільникам ті гроші навряд чи знадобляться - адже їм доведеться сісти замість втікача. У Міністерстві внутрішніх справ кажуть про них, як про зрадників.

Мігель Ангел Осоріо, міністр внутрішніх справ Мексики:

- Працівники, які допомогли йому втекти - зрадили країну. Йдеться про корупцію, і ми зробимо все, щоб покарати цих людей і знайти втікача.

Поки пошуки наркобарона тривають, незручності відчувають усі місцеві мешканці - на вулицях зупиняють автомобілі, ретельно перевіряють вантаж та особисті речі. До того ж, зачинений міжнародний аеропорт. Та, можливо, з цими заходами вже запізнилися.

Елмер Соса, заступник міністра внутрішніх справ Гватемали:

- Ми отримали повідомлення з Інтерполу про імовірний перетин кордону з Гватемалою.

Єдина, хто може точно знати, де нині наркобарон - його дружина, королева краси Емма Коронел. Вона вийшла заміж за Гусмана у 18 років, народила йому двох дітей. Та де перебуває жінка і чи допитала її поліція - спецслужби не сповіщають.

Хуакін Гусман почав торгувати наркотиками, щойно закінчив три класи початкової школи. А ще відмивав гроші, вбивав заради наживи, потрапляв за грати і віртуозно тікав. Обводити довкола пальця тюремників йому не вперше. Минулого разу він також заплатив охоронцям. І вибрався на волю у вантажівці, в якій перевозили брудну білизну.

Гусман - мільярдер і водночас найнебезпечніший злочинець - у рейтингах Forbes. Його кримінальну діяльність, масштаби якої порівнюють зі справами самого Аль Капоне, ув'язнення не надто обмежувало.

Альберто Іслас, аналітик:

- Навіть коли Гусман був за гратами, звідти він керував бандою, віддавав накази і здійснював оборудки. Заарештувати його було непросто. Нині він нарешті втік, і здаватися не буде.

Втеча Гусмана стала особистою поразкою президента Мексики - Енрике Пенья Н'єто. Відколи він прийшов до влади - оголосив війну наркобізнесу. Напевне, тому знайти місцевого Аль Капоне - справа честі. Можливо, пошуки спростить грошова винагорода - за голову втікача готові віддати 4 мільйони доларів.

Ірина Борсук

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.