Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

За використання розчинника в науковій розробці російського винахідника звинувачують у наркоторгівлі

18 липня 2015, 20:25
Дата ефіру/події: Субота, 18 липня 12:00

У Росії молодого науковця можуть ув'язнити - на 11 років - через сонячні батареї. Дмитро Лопатін повернувся з міжнародного конкурсу й одразу потрапив на допит до прокуратури й федеральної служби протидії наркоторгівлі. Чим корисний винахід так зацікавив російських правоохоронців?

Цього року в Парижі він став одним з трьох тисяч молодих розробників-інноваторів світу. З ним готова підписати контракт нідерландська нафтогазова компанія - гігант на світовому ринку. Але росіянин Дмитро Лопатін навряд чи погодиться на співпрацю. На Батьківщині його хочуть запроторити за грати - на 11 років. Привід для арешту і суду - гнучкі сонячні батареї. Лопатін розробив новий вид. В основі - замість звичного кремнію - рідкісний перовскіт.

Дмитро Лопатін, науковець, підозрюваний:

- На меня надели наручники и повезли в основное здание таможни. И там меня 4 часа допрашивали. Я не знал, что мне делать. Мне говорили: если не напишешь явку с повинной, мы тебя на двое суток закроем в камере.

Після допитів науковця відпустили, та наступна розмова була вже в суді. Тоді йому дали три роки умовно. За що - не збагнуть колеги. Як взагалі приводом для судового переслідування став корисний винахід, аналогів якому немає у світі?

Сергій Пікін, генеральний директор Фонду енергетичного розвитку:

- Грубо говоря, если сейчас кремниевый источник самый дешевый можно купить примерно за 600 долларов киловатт мощности, то подобная батарея будет практически в 6 раз дешевле.

Виявилося, замовлення у Китаї спеціального розчинника, яким винахідник вкривав свої батареї, злочин - контрабанда психотропів. Мовляв, розчинник можна було перетворити на відомий наркотик - бутират. І де впевненість, що молодий науковець не планував влаштувати нарколабораторію? А за таке три роки умовно - надто мало. Прокурори вважають: науковця слід ув'язнити на 11 років. Ще й оштрафувати! Тому знову звернулися до Феміди.

Микола Остроух, адвокат:

- В такій ситуації може опинитися будь-хто. Це нісенітниця. Наприклад, ви замовляєте в інтернеті рідину для змивання лаку з нігтів, а в її складі десь дрібним шрифтом є якийсь  заборонений психотропний компонент. Формально виходить - ви привезли контрабанду в Росію. А судді рідко звертаються увагу на щиросердне зізнання і те, що ви це зробили неумисно.

Та шанс виграти справу поки що є, адвокати готують апеляцію і сподіваються на справедливість російської Феміди. Втім, історія знає чимало прикладів, коли молоди науковці страждали через свої досягнення. Їх винаходи не визнавали одразу. А самих розробників вважали мало не божевільними.

Володимир Вернадський ще в 20-х роках минулого століття казав: ядерна матерія забезпечить людство енергією. Його обсміяли.

Антон Наумовець, віце-президент НАН України:

- Деякі фізики дуже видатні сказали, що ні - з цього нічого не вийде, це дуже дорого коштує - нам цим не варто займатися.

Втім, Вернадський не схибив, і вже за 10 років молоді науковці з СРСР першими в світі в зуміли розщепити ядро літія. А ще пізніше - створили реактори для атомних станцій.

А це перша в континентальній Європі електронно-розрахункова машина - прототип сучасного комп'ютера. Тільки уявіть - 6 тисяч ламп, велетенська кімната і десятки людей, які запускають перший комп'ютер. У 1951-му його розробників ледь не запхали до божевільні. А працівник компартії, який першими оглядав винахід, просто злякався.

Борис Малиновський, член-кореспондент НАН України:

- В итоге он сказал: колдовство… Колдовство.

Добре, що це було не в 16 столітті, інакше таких винахідників інквізитори просто спалили б. Нині ж наука невпинно йде вперед, та хтозна, чий ще винахід може видатися протизаконним? Що болючіше для науковців - невизнання чи 11 років у вязниці? Росіянин Дмитро Лопатін все ще сподівається, що йому не доведеться відповідати на це питання.

Ірина Борсук

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.