Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Нові ініціативи у боротьбі з нетверезими водіями

18 липня 2015, 20:55
Дата ефіру/події: Субота, 18 липня 12:00

Щодня п'яні кермувальники збивають десятки людей. Статистика приголомшує й лякає: лише за шість місяців майже двісті українців загинули, приблизно півтори тисячі - потрапили в лікарні саме через п'яних водіїв. На жаль, охочі до хмільного керування зустрічаються й серед водіів громадського транспорту.

Це означає, що кожен з нас може одного дня просто не доїхати додому. Та є шанс зупинити загрозу. Допоможе техніка, Формула 1 та прості українці.

Тетяна Коваль:

- 19-ро людей загинули, майже 250 - постраждали з вини шоферів автобусів. Через п'яних водіїв - статистика ще страшніша - майже півтори сотні смертей, травмованих - удесятеро більше. І це лише за шість місяців цього року.

Сідати за кермо під градусом полюбляють в Україні. Це доводять відео, які мало не щодня з'являються в Інтернеті. Хмільні "герої" - а це водії легковиків, вантажівок та автобусів і маршруток - виписують на дорогах карколомні фінти, влаштовують ДТП і сваряться з тими, хто намагається  їх зупинити.

Любителів чарки не зупиняє навіть те, що везтимуть пасажирів. Знову і знову вони ризикують чужими життями. У ДАІ розводять руками: впливати на ситуацію не можуть, бо дорожній Інспекції ще торік заборонили перевіряти, в якому стані на маршрут виходить водій і транспорт. Отже, відповідають за нетверезих водіїв рейсових автобусів автоперевізники.

Тетяна Волошина, старший інспектор з особливих доручень ДАІ України:

- Коли здійснювали інспектори ДАІ перевірки, вони виїздили на випуск транспортного засобу з гаража. Це вже відповідальність самого автоперевізника, якщо він є керівником своєї фірми, то це вже його репутація.

Лише за місяць під час операції "Автобус" правоохоронці зупинили 105 п'яних водіїв пасажирського транспорту. Страшно подумати, що кожен з них міг спричинити смертельну аварію.

Тетяна Волошина, старший інспектор з особливих доручень ДАІ України:

- Цифра невтішна. І навіть якщо і один, ми ввіряємо свої життя саме водію, і він являється перевізником. Тому хотілося б себе убезпечити.

Сергій Ковальчук за кермом маршрутки вже 10 років. Щоранку перед роботою проходить медогляд, адже добре розуміє, що відповідальний за життя пасажирів. Втім, охочі схитрувати чи й зовсім уникнути лікарської перевірки є, розповідає чоловік. Інше запитання - як таких випускають на маршрут?

Сергій Ковальчук, водій:

- Проходимо зранку медогляд. І алкотестер, і тиск міряємо, я не знаю хто, хто допускає таких водіїв на маршрут. Може, є такі, є, може, такі медичні працівники, що за 20 чи 50 гривень випускають.

Та вже за кілька місяців ситуація зміниться кардинально. У жовтні на кількох столичних маршрутах встановлять алкозамки. Цю техніку не обдуриш і не підкупиш, тож жоден водій напідпитку не зможе керувати транспортом, не виїде на дорогу. Щоправда, знайти перевізників, що погодилися на встановлення хитрих приладів, було непросто.

Богдан Аганін, представник фонду сприяння безпеці дорожнього руху:

- Напевне, весь Київ ми обійшли, тому що люди, по-перше, не розуміли, по-друге - це було таке питання, що навіщо нам це зараз. Отам у нас є міліція, є ДАІ, є в нас там ще щось, хай вони цим займаються. Ну п'яний водій, ну то це ж не мій п'яний водій. Мій водій цього не робить.

Що ж це за алкозамок, що так налякав деяких перевізників? Такий собі алкотестер, під'єднаний до замка запалювання. Водій повинен вдихнути повітря у пристрій, і якщо він зафіксує пари алкоголю, двигун не заведеться. Ошукати розумний апарат, попросивши тверезого товариша дихнути "у трубку", справа марна. Адже шоферові доведеться повторювати такий тест до 5-ти разів за зміну.

Алкозамки вже давно не новинка у Європі. Наприклад, у Швеції за кошти держави їх встановлюють у громадському транспорті. Ця практика говорить сама за себе.

Богдан Аганін, представник фонду сприяння безпеці дорожнього руху:

- Швеція, яка з нами рівна по кількості населення, по кількості протяжності вуличної дорожньої мережі, вона зараз крокує до показнику так званого зеро. Тобто, "0" загиблих у ДТП.

У Бельгії, США, Канаді та Австралії алкозамки на своїх автомобілях зобов'язані встановлювати водії, яких п'яними упіймали за кермом. Звісно, якщо хочуть залишитися на волі і зберегти свої водійські посвідчення. В Україні ж алкозамки поки що - соціальна ініціатива. Команда Формули 1 перерахує на купівлю таких пристроїв 10 тисяч євро, щоб зменшити кількість загиблих у "п'яних" ДТП.

- Ми хочемо, щоб сотні тисяч людей поширили інформацію: будьте відповідальними. Ніколи на пийте за кермом. Саме тому ми підтримуємо проект "ревіння заради життя". І нам потрібна ваша допомога.

Умова участі в акції - єдина: українці повинні розмістити у соцмережах відео із відтворенням звуку двигуна. І запросити друзів приєднатися до віртуального флеш-мобу.

- Представьте, вы сидите на пит-стопе, cлушаете, как проносятся болиды Формулы 1. Теперь вы заводите свой болид и начинаете ехоть, пытаясь их догнать. БРРРРР...

Дмитро Борисов - перший українець, який виклав своє відео у соцмережу.

Дмитро Борисов, учасник проекту:

- Эстафету я принял от пилотов Формулы 1, команды Williams Martini Racing, они передали мне этот челендж. Челендж глобальный, происходит по всему миру. Вот наступил черед и Украины.

Дмитро - ресторатор, тож на власні очі бачив, як після келиха пива чи чарки горілки автолюбителі сідають за кермо.

Дмитро Борисов:  

- Я в данном случае один из людей, которым действительно важна эта проблематика, наблюдаю каждый день гастрономическую культуру нашей страны.

Людей, що нетвердо стоять на ногах, але при цьому наполегливо тиснуть на газ, необхідно зупинити, переконаний Дмитро. І алкозамкам це під силу. А щоб вони таки з'явилися у нашому громадському транспорті, українцям треба до 6 жовтня відзняти й поширити 10 тисяч відеороликів зі звуком автодвигуна.

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Долучився до проекту і Головний свідок. Тож ревіння двигуна від нас... Тепер поширюємо відзняте в мережі.

Тож передаємо естафету далі і сподіваємося: з жовтня у столиці з'являться безпечні маршрутки.

Тетяна Коваль, Олексій Соловей, Денис Голіков, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.