Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Історичне обличчя столиці щільно затулене рекламою

8 серпня 2015, 16:25
Дата ефіру/події: Субота, 8 серпня 12:00

Зменшити кількість аварій та повернути Києву історичне обличчя заважає засилля зовнішньої реклами. Її не просто багато, чимало з рекламних конструкцій ще й незаконні. Білборди, щити і величезні вивіски не тільки псують зовнішній вигляд столиці, вони можуть навіть убивати. Бо затуляють дорожні знаки й відволікають увагу водіїв.

Та боротьба з нелегальними рекламними об'єктами нагадує зрубування голів Змія Горинича - один прибереш, натомість з'являться три. Чи реально дати лад з рекламою у столиці, щоб вона не призводила до аварій і не дратувала киян і туристів?

Спотворює обличчя міста, відволікає увагу водіїв та засліплює вночі яскравими спалахами - це все про зовнішню рекламу. Рушії торгівлі в Україні розташовані хаотично. Ось цей - у престижному районі в центрі Києва - і близько не мав би тут висіти, адже перехрестя повинно бути вільне від зайвого нагромадження. Та потроху "незаконні" рекламні велетні з вулиць прибирають.

Іван Блохін, кореспондент:

- У Києві повним ходом йде боротьба проти незаконних рекламних конструкцій. Загалом у мегаполісі нарахували понад 5 тисяч "лівих" рекламних проявів.

Президент київського авто-мото клубу Сергій Малик обома руками за таку ініціативу. Бо з власного досвіду - а він за кермом вже не один рік - знає: водії реагують повільніше, бо відволікає занадто яскрава реклама. А це призводить до аварій.

Сергій Малик, президент київського авто-мото клубу:

- До абсурду доходить, особливо ті носії реклами, які динамічні, тобто це великі плазми, телевізори, це всякі такі штучки, які відволікають. Я знаю - в деяких місцях це на перехресті, там дуже велике панно з динамічною рекламою, і там традиційно відбувалися якісь нештатні ситуації - аварії були.

На те, що стенди, борди, вивіски та розтяжки заважають, звертають увагу й інші учасники дорожнього руху. Анатолій - водій вантажівки з тридцятирічним стажем.

Анатолій, водій:

- Я гадаю, що забагато, вона даже заважає, коли їдеш за рульом, бо отвлєкаєшся. Через кажді 50 метрів, оно - подивіться, що робиться. Одні реклами, по телевізору реклама, тут реклама. Я считаю, що як водітелям, то вони заважають.

Водії з цього приводу вже не раз скаржилися в ДАІ, та там зарадити можуть хіба що зверненням до органів влади. 

Андрій Ющенко, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- Надходять скарги громадян, що реклама або закриває, або обмежує видимість дорожніх знаків, ми в цьому випадку відповідно реагуємо і вимагаємо від органів влади, від управління з питань реклами, щоб таку рекламну конструкцію або переставили в інше місце, або демонтували.

Андрій Косецький - експерт з урбаністики. Наголошує, що на автодорогах України від одного рекламного білборда до іншого повинно бути не менше як сто метрів. Та в Києві ці норми, схоже, лише на папері, бо порушення - на кожному кроці.

Андрій Косецький, громадський активіст:

- Якщо ви вийдете на набережну, то ви побачите - там щільність набагато вища, вони стоять впритул один до одного і на одному перехресті можуть 6 - 8 бігбордів стояти, але є норми, які мають не дозволяти таку ситуацію. Наприклад, у Львові ситуація дуже сильно відрізняється. Львів - туристичне місто, вони вирішили цю ситуацію, у них досить охайний центр міста з цієї точки зору.

Численні рекламні щити дратують городян і з іншого приводу - вони просто не впізнають столиці. Київ перетворився на строкатий кіоск, колишню красу наче навмисно приховують велетенські плакати, лайт-бокси та вивіски. Через це столичні можновладці стали об'єктом насмішок у всесвітній мережі. Інтернетом гуляє жартівливий "мем". Автори відповідають на запитання - який би вигляд мали європейські міста, якби опинилися у віданні Київради. Це Париж та його візитівка - Ейфелева вежа, а поряд - те ж саме, але з численними мафами, рекламами та будівельними майданчиками. Так само просто спотворити й іспанську Валенсію. На казна-що перетворилася б і столиця Бельгії - Брюсель.

Володимир Нікітін - професійний культуролог. Бачить, як впливає засилля зовнішньої реклами на столицю України, і хвилюється - якщо терміново не припинити безлад, то від чарівності старовинного міста залишиться "пшик".

Володимир Нікітін, доктор культурології:

- По сути дела, и к этому нужно относится как к экологической проблеме - это замусоривание, загрязнение городской среды. Киев сейчас похож больше на захолустный американский город, чем на европейский. Нету никакого единого плана размещения рекламы, размещают разные фирмы, разные хозяева, разные художники, и в итоге в стремлении продать как можно больше площади рекламной - это единственный показатель, на который ориентированы.

Віднині кожен охочий може перевірити, чи законний той чи інший рекламний вияв. В інтернеті є відкрита база всіх об'єктів столиці. Якщо об'єкта немає в перелікові - він на 99 відсотків незаконний. Тож можна вимагати його усунення, для цього слід звернутися до комунального підприємства "Київреклама". Хоча навіть коли приберуть всі незаконні спорудження, це лише частково поліпшить зовнішність столиці. А щоб зовнішня реклама в місті була ненав'язлива і не заважала мешканцям і туристам, треба змінювати закони.

Наталя Гончарова, директор КП "Київреклама":

- Ми бачимо на вулиці те, що ми бачимо, а ми бачимо хаос. Нажаль, баланс порушено, зараз чи зі зловживаннями використано, чи використано по повній. Починати треба зі зміни десь на законодавчому рівні, потрібно міняти нормативно-правові акти, які сьогодні регулюють рекламу в місті Києві, її кількість, її вигляд і формат.

Врятувати архітектуру українських міст може схемне розміщення рекламних конструкцій. Цю європейську норму передбачає законопроект, який 4 місяці припадає пилом у парламенті.

Оксана Полыщук, виконавчий директор Асоціації зовнішньої реклами України:

- Галузь вже висловлювалася в підтримку цього законопроекту, оскільки він вносить саме європейські стандарти, він чітко прописує процедуру, він містить антикорупційну складову, і саме передбачає таке поняття, як схемне розміщення рекламних конструкцій.

Втім, рада є: правил розташування реклами - щитів, бордів, перетяжок - можна дотримуватися суворіше і на місцевому рівні. Як це зробили, скажімо, у Львові.

Іван Блохін, Олексій Соловей, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.