Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Чому стаються трагічні помилки на полюванні?

22 серпня 2015, 12:00
Дата ефіру/події: Понеділок, 24 серпня 18:37

Цього тижня в Україні скоєно два зухвалих убивства. В обох випадких винуваті мисливці. На Вінничині нетверезі ловці забили селянина на смерть через зауваження. А під Києвом браконьєри сприйняли пенсіонерку за дичину. Старенькій поцілили просто в око. Що це - трагічні помилки чи полювання на людей?

Іван Блохін, кореспондент:

- Сезон полювання в Україні щоразу набуває кривавого забарвлення, адже окрім звірів стріляють по людях. Вже традиційно на мушку потрапляють мешканці прилеглих до мисливських угідь населених пунктів, інколи стрільці самі калічать одне одного, а часом - сварки на полюванні призводять до непоправних наслідків.

Селяни з Великих Крушлинців, що на Вінничині, досі не можуть відійти від трагедії, що сталася майже перед очима. З самого ранку на околицях села поблизу водойми мисливці вправлялися у влучності. А дріб від пострілів сипався просто на голови місцевих мешканців.

Анелія Онопенко, родичка загиблого:

- Осьо сусідка, майже над самою річкою її двір. Вона каже, що я боялася вийти за хлів, бо, каже, пальба така. Цілий день була пальба, нема шо казати.

Зауваження заїжджим гостям наважився зробити лише 57-річний Дмитро.

Анелія Онопенко, родичка загиблого:

- … він пішов для того, щоб спитати - хлопці! Шо ви стріляєте? Скільки ж тут до населеного пункту. А люди пораються: тому тре гички нарвати, на городі поросята…

Двоє мисливців так розлютилися, що кинулися у воду, перепливли водойму, підбігли до беззахисного чоловіка - і почали його відчайдушно лупцювати. На крики з хати вибігла дружина селянина і побачила страшне. Дмитро вже хрипів, та кривдники і не думали йому  допомагати.

Ліна Поліщук, дружина загиблого:

- … він лежить. Я з цеї сторони на коліна стала, а він з тої. І я йому в обличчя кажу: хлопці, шо ви наробили? - Шо ти, дура, кричиш, я тобі мужика спасаю. Він хропить, він п'яний спить. Забирайте, хай спить вдома.

До ледь живого чоловіка привезли місцеву фельдшерку, викликали швидку. Та медики вже нічого вдіяти не могли, пенсіонер помер на місці. Селянина забив  до смерті тридцятитрирічний вінничанин, долучилися і його приятелі.

Олександр Глянько, в.о. керівника УМВС у Вінницькій області:

- … нами установлено четыре участника события этого. В настоящее время трое из них нами установлены, задержаны и опрошены. Кроме того, нами установлен, благодаря их показаниям, и сам виновник. В настоящее время в отношении его проводятся розыскные мероприятия по его задержанию и доставке в суд…

Селяни подейкують - мисливці-нелюди були п'яні, тому й гатили зі зброї в бік села, і на звичайне зауваження відреагували жахливою жорстокістю. Водночас міцні напої під час полювання - це табу, бо нетверезі миттю втрачають контроль над собою.

Катерина Волотченко, психолог:

- Если даже за руль не пускают с легким опьянением, то что говорить о человеке, который держит в руках огнестрельное оружие, и уже реакция не та, и контроль опять таки не тот, и, безусловно, здесь можно говорить о двух вещах: насколько для человека является ценностью жизнь - своя, близких, других людей, и второй момент - дисциплина, насколько он может относиться к серьезным вещам, таким как оружие и жизнь другого человека.

Чи були тверезі стрільці, які вбили мешканку села Велика Олександрівка, що під Києвом, невідомо. Бо їх досі не знайшли. 68-річна бабуся лихої години поїхала в поле по траву і не повернулася. Дочка й зять зниклої об'їздили всі поля навколо і знайшли  тіло жінки - лише за 40 метрів від центральної дороги. Бабусю вбили одним-єдиним пострілом у голову.

- Куля увійшла в око і вийшла в потилицю.

Ольга Степанівна, сусідка вбитої:

- Вона тако сиділа, так як мені розказували, і серп в руках був, мішечок ще був закритий, ще вона не косила, ще й рукавички не наділа.

В односельців чимало версій, та головна - Галину вбили браконьєри. Такої ж думки і правоохоронці.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ МВС в Київській області:

- В нас основна версія - це те, що браконьєри, виїхавши на поле, їхали по дорозі, побачили або в тепловізор, або в прилад нічного бачення, що на полі щось рухається, все-таки це ранок, можливо, вони подумали, що звір, і здійснили з вогнепальної нарізної зброї постріл.

Поки що міліції не вдалося знайти навіть смертоносну кулю, бо в полі - це як голка в копиці сіна. Годі й казати про стрільців. Тож яка ймовірність, що вбивць жінки похилого віку покарають? Поки це запитання без відповіді. Та браконьєри часто виходять сухими з води, запевняє Володимир Коновальчук. Професійний мисливствознавець із сорокарічним досвідом бореться з нелегальними ловцями все життя. На його пам'яті не траплялося, щоб мисливці-нелегали вбивали людей, але й без того від них багато лиха. Останнім часом вони об'єднуються у справжні банди, масово винищують дичину.

Володимир Коновальчук, мисливствознавець лісництва Броварського району:

- Если бы привлекли к ответственност и изъяли бы оружие - и был бы результат, другим бы неповадно было, понимаете, а так видят, что сходит все всем с рук, и охотятся. Вызывается следственно-оперативная група, возбуждается криминальное провадження, и потом оно как-то потихоньку, никто никого не привлекает, и эти браконьеры ходят и улыбаются.

Безкарність породжує свавілля. Безліч людей зі зброєю та без відповідних дозволів на відстріл диких звірів збільшують імовірність нещасних випадків у лісах та населених пунктах навколо. Історії, коли на полі замість дичини випадково впольовують людей, на Київщині стаються регулярно. Лише торік внаслідок фатальних помилок ловчих загинули троє осіб.

Михайло - мисливець з чималим стажем - підтверджує: нещасні випадки на полюваннях здебільшого стаються через нехтування правилами безпеки. Насправді вони елементарні, кожен мисливець їх знає. Як і те, що ціною порушення може бути життя.

Михайло Ковріженко, мисливець:

- Стрелять нужно явно по видимой цели, никогда не на шорох, не на шум, всегда использовать только свое место обстрела, то есть свой сектор, и безусловно никогда не стрелять по линии стрелков. Эти правила, они понятны и логичны даже для тех людей, которые оружие в руках не держал: не наставляйте оружие на человека, относитесь к оружию всегда так, как будто оно заряжено, транспортируйте оружие отдельно от боеприпасов.

Найчастіше трагедії на полюваннях трапляються через стрільців. Це ті мисливці, що отримують адреналін саме від здобичі та використання зброї - розповідає Михайло. Є ще фанати, для яких трофеї - необов'язкові атрибути полювання, для них важливіше спілкування з природою і в колективі. Та схоже, таких меншість, інакше б не повторювалися з сезону в сезон сумні сценарії, коли люди зі зброєю сприймають інших за здобич - навмисно чи випадково.

Іван Блохін, Олексій Ідрисов, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.