Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Смерті під Радою - хто винен?

5 вересня 2015, 14:15
Дата ефіру/події: Субота, 5 вересня 12:00

Весь світ цього тижня говорив про кривавий понеділок в Україні, під час якого відзначилися націоналісти. Нагадаю, після голосування за зміни до Конституції, зокрема про децентралізацію, розгорілася масова бійка між мітингувальниками та правоохоронцями.

У кордон захисників парламенту полетіли димові шашки, палиці та пляшки з водою. Апогеєм стала бойова граната, яку кинули під ноги нацгвардійців. Троє бійців загинули. Це - Ігор Дебрин, Дмитро Сластников та Олександр Костина. Всіх трьох узяли на службу навесні цього року. Нині в лікарнях ще 86 постраждалих. Підозрюють, що кинув  гранату Ігор Гуменюк, досвідчений солдат, що воював на Сході України. Спочатку він зізнався у скоєному, але пізніше від своїх свідчень відмовився - сказав, що його побили слідчі. Також у СІЗО 18 осіб, причетних до сутичок. Правоохоронці розпочали провадження одразу за п'ятьма статтями Кримінального кодексу. Чому терактові під Радою, що призвів до загибелі людей, не запобігли? І чи можна було врятувати бійців?

З ними прощалися, як з героями. Ігоря Дебрина, Дмитра Сластникова та Олександра Костину кілька місяців тому взяли до Нацгвардії. Вони тільки почали вчитися армійській справі, а бійців вже кинули охороняти Верховну Раду нібито від мирних протестувальників.

Ігор загинув в кареті швидкої. За два тижні до смерті він відсвяткував свій 25-й день народження.

Дмитро мріяв зробити кар'єру в правоохоронних структурах. Після служби в армії хотів піти в нову поліцію.

Олександру Костині було лише 20. Він із задоволенням пішов до армії. Сподівався повернутися та продовжити працювати в рідному Херсоні. Але планам так і не судилося збутися.

Про те, що сталося в понеділок біля Верховної Ради, батьки загиблих бійців дізналися тільки з випусків новин. Командування частини одразу не повідомило, що їхні сини в тяжкому стані в лікарні. Поки родичі їхали до Києва - хлопців вже не стало. Обидва померли від скалкових поранень.

Катерина Костина, мати бійця Нацгвардії:

- Той, хто кинув гранату - він відповість, а хто ще буде відповідати? Там, у Верховній Раді?

Рідні бійців обвинувачують політиків та керівництво МВС. Кажуть, молоді хлопці ще нічого не вміли, а їх вже вивели за наказом охороняти громадський порядок проти радикально налаштованих мітингувальників.

Роман Костина, брат бійця Нацгвардії:

- Почему собрали такую толпу солдат, которые прослужили 4 месяца, и отдельный вариант - пистолет ему выдали, и тот поломанный. И кого защищать без бронежилета и идти на те гранаты. 

- Їм видали щити - вони кажуть: ми не знаємо, що з ними робити. Ну який він може захисник бути?

Бійці терпіли біль. Чекали на допомогу. Але для ушпиталення поранених не вистачало машин. Керівник служби швидкої допомоги Анатолій Вершигора обвинувачує правоохоронців: нібито вони заздалегідь не повідомили медиків про проведення масового мітингу. Тому швидкі не були готові до такої кількості постраждалих. Першими лікарів під Раду викликали журналісти та самі мітингувальники. Приїхали лише кілька вільних бригад. Постраждалих вантажили навіть у поліційні машини та автобуси Нацгвардії.

Анатолій Вершигора, директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва:

- Що мєшало працювати? Це, по-перше, неуправляємий натовп людей. Тих коридорів, яких ми чекали, щоб забрати пацієнтів - коридорів не було. Допомога на першому етапі не надавалась. Координаційного штабу теж не було, тому ми працювали в тій ситуації, що склалася.

Дмитра Сластникова з-під Ради привезли в комі. В нього було тяжке поранення в живіт. Про те, що не вистачає ліків, повідомили волентери. Вони самі шукали донорів. Проте, врятувати бійця не вдалося.

Тетяна Барановська, заступник головного лікаря Київської міської клінічної лікарні № 17:

- Дуже велику кількість крові переливали останньому бійцю. Було залучено і станцію переливання крові Києва, і шпиталь центральний військовий, проводилось переливання крові від наших співробітників, лікарі здавали, волонтери привели 4-х донорів.

Лікарі визнають: були не готові - не вистачило крові. Якби всі оперативні служби спрацювали миттєво, то загиблих бійців ще можна було б врятувати. Нацгвардійці, чекаючи на допомогу, втратили багато крові.

Троє загиблих та 137 поранених силовиків. Такі наслідки бійні останнього дня серпня. У правоохоронців летіли вибухові пакети, димові шашки та бойова граната.

Микола Балан, т.в.о. командувача Нацгвардії України:

- Перші травмовані появилися від світошумових гранат, слідство з'ясовує, який газ був застосований. Там були і газові гранати. Після того було застосовано вибухові пристрої зі звичайною начинкою, так як роблять невійськові люди, які хочуть здійснити терористичний акт, які хочуть шуму, піару…

Ось на цих кадрах видно, як чоловік у масці тримає руку в рюкзаку. Він помітно виокремлюється з натовпу. На якийсь момент озирається на двох хлопців в балаклавах, які не можуть впоратися з димовою шашкою. Поряд з ним було мало людей, тож відкривався своєрідний коридор. Потім чоловік витягає гранату й кидає її. Лунає вибух. Чоловік у масці намагається одразу злитися з натовпом. Утім, уже за кілька хвилин після вибуху підозрюваного затримують. Ним виявися 24-річний Ігор Гуменюк - боєць батальйону Січ. Він брав участь у військових діях на Донбасі, був кулеметником. Контужений. 

Ігор Гуменюк, підозрюваний:

- Я рік знаходемось в зоні бойвих дій. Захищаемо свою неньку Україну.

Під час обшуку в Гуменюка знайшли чеку, нібито від  гранати, що вибухнула, та ще одну - РГД-5.

Олександр Писаренко, командир батальйону Січ:

- Це російська граната, я маю тільки одне пояснення - там, на передовій, вони досить часто захоплювали російське, деякі побратими і протитанкові гранатомети захоплювали.

Те, що ця граната бойова, підтверджують експерти. Вона розривається на сотні дрібних скалок, радіус ураження десятки метрів. Але чому правоохоронці не спрацювали на випередження?

Ігор Никитенко, рядовий батальйону Січ:

- СБУ цим займається, поскільки я знаю, СБУ допустила помилку, то не відповідаємо за це. Можна було якось не допустити, вони ж слідкують за цим телефонами, ще за чимось... Недопрацювала, як можна було з гранатою йти на мирний мітинг, це треба було відслідковувати сразу.

Але постраждалих могло бути ще більше. Бо правоохоронці відкидали назад у мітингувальників димові шашки. Експерти вважають такі дії небезпечними та непрофесійними.

Сергій Шабовта, президент Всеукраїнської асоціації професіоналів безпеки:

- Це паніка, паніка в діях, ті, хто там мав би достатньо виважено... Те, що людина бере і відкидає, можливо, вибуховий пристрійпросто назад в натовп, де так само могла біда статись - це неможливо.

Відповідати за теракт біля Верховної Ради повинен і міністр Арсен Аваков. Таку заяву зробили  деякі політики. Адже підозрюваний гранатометник - з батальйону Січ, який вже більше року перебуває в лавах МВС. МВС та СБУ мали запобігти теракту під Радою. Чому ж не підготувалися й не запобігли? А ось лікарі вже зробили висновки з кривавого  теракту. Запевнили: тепер завжди матимуть запас медикаментів та препаратів крові на випадок надзвичайних ситуацій.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.