Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як втриматися на слизькій дорозі

22 листопада 2014, 14:21
Дата ефіру/події: Субота, 22 листопада 12:00

Чимало аварій цього тижня сталося через ожеледицю. На вкритих тонким льодом дорогах Сумської та Донецької областей перекидалися переважно вантажівки. Складно було їздити й на Житомирщині, Полтавщині, на Західній Україні. За прогнозами синоптиків, погода не поліпшуватиметься, тож водіям радять бути обережними.

Шляхи лівобережної України днями перетворилися на ковзанку. У Полтавській, Харківській, Сумській областях через кригу на асфальті сталися кілька десятків аварій.

Двоє людей загинуло, 12-ро потрапили до лікарні через те, що водій рейсового автобуса не впорався з кермом на Полтавщині.

Ще одна смерть через зіткнення Газелі й Мазди на слизькій автодорозі. Водій легкової машини загинув.

На Сумщині лише упродовж кількох годин у середу зафіксували 6 ДТП. Шофер перекинутої вантажівки розповідає - їхав зі швидкістю не більше сімдесяти кілометрів за годину, раптом автомобіль почало крутити.

Водій вантажівки:

- Там везде було сухо, вообще, просто отак от резко, раз, и кусок дороги вот етот лед, і начало отут розкручувать, тут машин 5 или 6 отак по обочинах, я давай на обочину прижиматься, шоб колесом, колесом обочини, цепляється обично, когда гололед, а воно наоборот мене розворачує, автобус проходе, два рази - раз, раз - і туда.

Не втримався на дорозі і ось цей БМВ. Його занесло на узбіччя, автомобіль перекинувся й перетворився на брухт. Водій дивом не дістав тяжких ушкоджень.

Вікторія Писаренко, співробітниця УДАІ в Сумській області:

- В усіх випадках водії не врахували зміни погодних умов, не врахували особливості експлуатації автомобіля, можливо, не обрали безпечну швидкість руху і втратили керування власними транспортними засобами.

Водії ж в один голос твердять: себе і свій транспорт до зими підготували.

Микола Анатолійович, водій:

- Машина підготовлена, опыт єсть, стаж большой.

- А как готовите машину?

- Ну як? Резина, во-первых, потом ходова, это амортизатори, потом тормоза, чтоб всі работали равномерно, не так, шоб на одном колесе їздить-торомозить, так шо в мене... Я всегда готов к зиме.

Що стаються ДТП - водії звинувачують комунальників. Мовляв, до зими не готові вони.

Сергій, мешканець м. Сум:

- Да нечищенная дорога, со вчера с вечера было известно, никто ничего не делает, как обычно у нас.

- Зима пришла неожиданно?

- Да!

Щоб вона не стала несподіванкою, фахівці радять вже перевзути машини. На одній зі столичних СТО кажуть: цьогоріч ажіотажу поки не було. Є чимало водіїв, які пройшли техогляд і замінили мастило й шини перед зимою. А ті, хто не має на це гривень чи часу, приїдуть, коли надворі стане біло.

Роман Толочин, працівник СТО:

- Коли випадає перший сніг, то люди всі кидаються замінити гуму, і тоді починаються черги.

Та, можливо, доведеться витрачатися одразу й на дрібні ремонти.

Роман Толочин, працівник СТО:

- Бампера - це в першу чергу може пошкодитися в машині. Фари: передні, задні, крила, також пороги.

Інструктор із керування автомобілями нагадує, чим зимовий сезон на дорозі відрізняється від літнього.

Сергій Антонов, інструктор автошколи:

- Влітку у нас зчеплення із асфальтом набагато простіше, чим узимку. Тому що узимку у нас, особливо коли слизька дорога, сніг, зчеплення з дорогою дуже тяжке.

Найчастіше на зимовій дорозі - заносить.

Сергій Антонов, інструктор автошколи:

- Ми навчаємо завжди крутити у протилежну сторону заноса і різко не гальмувати, старатися узагалі не гальмувати. Або якщо потрібно гальмувати - гальмувати дуже повільно.

Пробуксовують колеса.

Сергій Антонов, інструктор автошколи:

- Відпускаємо газ і вирівнюємо машину.

Є золоте правило і для пішоходів.

Сергій Антонов, інструктор автошколи:

- Для пішоходів раджу, коли на них мчить автомобіль, закінчувати перехід - бігти вперед. Не зупинятися і в жодному разі не вертатися.

Поради згодяться водіям і пішоходам по всій Україні. Бо вже з вихідних, попереджають синоптики, настане погіршення погодних умов в усіх регіонах.

Тетяна Коваль, Юлія Зайцева, Святослав Мелешкін, Олександр Федчун

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.