Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 22 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Захист споживачів - справа самих споживачів

16 березня 2015, 17:51
Дата ефіру/події: Субота, 14 березня 12:00

Придбали неякісні товари чи отримали сумнівні послуги? До держави по захист звертатися марно. Нині це клопіт самих українців. Річ у тім, що досі діє тимчасова заборона перевіряти суб'єкти господарювання. І підприємці цим відверто користуються.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Прийнято рішення щодо скорочення витрат на утримання різного роду ходоків по базарам, по людям, які ходять гроші збирають, а не контрольні функції виконують.

Мораторій на перевірки підприємців усіма службами, крім фіскальної, мав діяти до кінця 2014-го. Та згодом його продовжили - до червня 2015 року. Заборона, що мусила захистити український бізнес від надмірної уваги контрольних органів, вийшла боком споживачам. На власному досвіді це відчула Лідія Іванівна. Жінка замовила металопластикові вікна, і спочатку все складалося якнайліпше.

Лідія Іванівна, пенсіонерка:

- Вы понимаете, мы вам так поставим, вы будете довольны, и так далее. И тем более, сколько вам лет? - Я говорю - 73. - Вы дитя войны? - Да. - Мы вам сделаем бесплатную установку.

Саме під час встановлення металоконструкцій і розпочалися негаразди.

Лідія Іванівна, пенсіонерка:

- То, что тут все было выдрано, подоконник выдран, это все разодрано, это ж все я уже замалаза, заклеила… Ну, думаю, может, это не входит в их обязанности, вот их задача была - правильно поставить окно, но окно не стало правильно, вы же видите, оно просто прислонено.

Лідія Іванівна телефонувала на фірму, просила усунути дефекти. Та пенсіонерки наче й не чули. Після численних спроб Лідії Іванівні вдалося поспілкуватися з директором. Він і розставив крапки над І. Виявляється, всі претензії - безпідставні!

Лідія Іванівна, пенсіонерка:

- Согласно договору, мы вам должны были сделать окно - мы вам сделали, остальное нас не касается. Выходит, я сама замеряла, заказала...

- Виходить, ви самі його й встановили?

- И сама установила, получается, да, и установила плохо, а теперь получается, что-то с них хочу. 

Лідія Іванівна вирішила боротися далі, втім, у всіх інстанціях лиш розводили руками. Не дали ради і в інспекції із захисту справ споживачів.

Олексій Квасницький, керівник юридичного управління Держспоживінспекції України з питань захисту прав споживачів:

- На сьогоднішній день ми не можемо перевіряти без дозволу Кабміну, а тому, коли надходить звернення від споживача до Держспоживінспекції, ми розробляємо проект розпорядження про дану перевірку і відповідно до регламенту Кабміну ми відправляємо на погодження, але, на жаль, жодного дозволу від Кабміну ми не отримали, а тому не можемо перевіряти даних суб'єктів господарювання.

Орган, що захищає права споживачів, фактично позбавили повноважень. У неоплачувану відпустку відправили приблизно дві сотні працівників, які раніше реаґували на звернення громадян та перевіряли "дільців".

Олег Цільвик, заступник голови правління ГО Союз споживачів України:

- Цей інструмент мав убезпечити від корупційного тиску на бізнес, а фактично він позбавив громадян України їхнього конституційного права - стаття 42 Конституції України - на захист з боку держави своїх споживчих прав. Сьогодні бізнес консолідований, і він знає, що заборона діє, і ніхто не може притягнути до відповідальності, і тому у нас в рази почастішали звернення громадян.

Найчастіше скаржаться на неякісне надання послуг, чимало незадоволених і недбальством житлово-експлуатаційних контор, також люди нарікають на повернення тютюнового диму в кав'ярні-ресторани.

Юристи зазначають - українці можуть захистити свої права в суді. Та якщо йдеться про повернення  кількох сотень гривень - це невиправдано. Та й Феміда часто не на висоті.

Олег Цільвик, заступник голови правління ГО Союз споживачів України:

- У нас є така неофіційна стистика, що якщо раніше по окремих справах за позивами споживачів до 15 відсотків вирішувалося справ на користь споживача, то сьогодні, то сьогодні ця статистика звелася близько до трьох відсотків, тобто суди кажуть: дві гілки влади відмовилися від виконання конституційних прав громадян, чому я маю це робити?

Іван Блохин, Андрій Грищенко, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.