Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 22 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

МЗС попереджає - поїздки до РФ можуть бути небезпечними

16 березня 2015, 18:11
Дата ефіру/події: Субота, 14 березня 12:00

Утриматися від поїздок до Російської Федерації закликає українців вітчизняне МЗС. Попереджають, що нині мандрівки можуть бути небезпечними. Водночас з початку місяця змінили і правила перетину українського кордону для громадян Росії, закрили деякі перепускні пункти.

МЗС закликає українців, що планують поїздку до Російської Федерації, ще раз зважити ризики. Така рекомендація на офіційному сайті відомства з'явилася через випадки, коли громадян України затримують на території сусідньої держави.

Євген Перебийніс, речник МЗС України:  

- Не повідомляють російські органи влади, відповідно до їх зобов'язань по міжнародних конвенціях, наші консульські установи про такі затримання, не допускають наших консулів до таких затриманих. Непоодинокими є випадкики, коли до наших громадян застосовували заходи фізичного, психологічного впливу і навіть тортури.

Не можуть почуватися в безпеці українські патріоти і в Криму. У Симферополі під час ушанування 201-ї річниці Шевченка російські полісмени затримали трьох українців.

Євген Перебийніс, речник МЗС України:  

- Єдина їхня провина була те, що у них були українські прапори, і їх затримали.

Згодом двох із затриманих суд визнав винними у використанні під час мітингу забороненої символіки.

Щоб убезпечити українців на Батьківщині, правила перетину кордону змінили для росіян. Від початку весни громадяни РФ можуть потрапити в Україну лише із закордонним паспортом. Діти теж повинні мати проїзного документа. Це має спростити облік тих, хто перетинає кордон.

Євген Перебийніс, речник МЗС України:   

- З боку РФ в Україну проникають люди, які приїздять абсолютно не з туристичною метою, і не з добрими намірами. Дуже багато проникає в Україну диверсантів, і це стосується не лише тих контрольно-пропускних пунктів, які не контролюються сьогдні українською владою, але й дуже часто такі люди прибувають через офіційні пункти пропуску.

Щодоби в Україну в'їздить приблизно 3 тисячі росіян. За березень перетнуло кордон понад 30 тисяч. Майже сотні осіб відмовили - через нові правила. До речі, від 16-го березня вони стосуватимуться й мешканців прикордонних територій.

Олег Слободян, помічник голови Держприкордонслужби, речник:

- Вони не можуть від 16 березня перетинати кордон на в'їзд в місцевих пунктах пропуску, для перетину кордону в інших пунктах пропуску, це міждержавні і міжнародні, їм потрібні закордонні паспорти. Так само норма, що вони можуть перебувати на території України не більше 90 днів протягом 180 - так само на них тепер поширюється.

Нині на українсько-російському кордоні працює 31 перепускний пункт. 14 із них - міжнародні, 10 - міждержавні та 7 - місцеві. Останні працюватимуть винятково для громадян України.

Олег Слободян, помічник голови Держприкордонслужби, речник:

- Громадянин РФ, який спробує перетнути кордон у місцевому пропускному пункті по внутрішньому паспорту, йому в такому праві буде відмовлено. І, звичайно, йому доведеться слідувати до міждержавного чи міджнародного пп для того, щоб на законних підставах потрапити в Україну.

Чи готує відповідь сусідня дежрава, поки невідомо. Так само, як і те, скільки українців нині перебуває на території РФ як затриманих.

Євген Перебийніс, речник МЗС України:  

- Сказати про точну цифру затриманих ми наразі не можемо, але це більше 20 наших громадян зараз є, так як ми їх називаємо, політичними в'язнями. Тому, що вони затримані абсолютно безпідставно, тільки тому, що вони є громадянами України.

Серед останніх випадків - арешт українського народного депутата Олексія Гончаренка. Його затримали в Москві 1 березня під час жалобної ходи через смерть Бориса Німцова. А вже наступного дня відпустили.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.