Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Чи можливо позбутися проплачених "активістів"?

21 березня 2015, 14:41
Дата ефіру/події: Субота, 21 березня 12:00

Агресивні молодики, які за гроші допомагають ділкам, знову з'явилися на вулицях українських міст. За винагороду вони беруть участь у мітингах, захищають незаконні забудови та просто відтискають приміщення.

Громадянське суспільство поки не виробило єдиної стратегії - як протидіяти "тітушкам". Натомість у стінах Верховної Ради пропонують ухвалити закон, що дозволить принаймні карати організаторів проплачених акцій.

Цього тижня в об'єктиви камер потрапив один з поплічників Вадима Тітушка. Цей молодик схожий на Андрія Ярошенка, який 2013 року на Софійській площі серед інших зухвало атакував журналістів. Згодом Ярошенко опинився на лаві підсудних, але один з усіх вперто не визнавав своєї провини. Цього разу "тітушки" були помічені біля центру збору допомоги для воїнів АТО. Однак молодиків спортивної зовнішності нейтралізували.

- Чого на людей нападаєш?

- Я не нападал.

- А хто на мене оружиє наставляв, хто мене водою обляпав?

Приміщення у Дніпровському районі Києва у тимчасове користування волонтерам надав підприємець. Вже майже десять років він винаймає кількадесят квадратних метрів у комунального підприємства "Керуюча дирекція". Щоправда, комунальників чинна угода не влаштовує, тож вони намагаються виселити орендаря. Поки безрезультатно.

Сергій Бондар, волонтер:

- Не встигла відбутися розмова наших юристів з їхніми юристами, одразу з'явилися люди характерної зовнішності і почали провокувати сутичку. Були здивовані ті люди, котрі були з протилежного боку, котрі власне наймали цих тітушок, від їхньої поведінки і неадекватності. Скоріш за все замовлення було набагато простіше, але вони перевиконали план, за що і отримали.

Орендодавці, втім, заперечують, що "тітушки" прийшли разом з ними. І навіть припускають, що від рук волонтерів могли постраждати невинні.

Павло Сівченко, керівник відділу оренди КП "Керуюча дирекція":

- Честно говоря, я думал, что это они привели кого-то, потому что все, что у нас происходило, мы были внутри, потом там на улице какая-то шумиха. Они обвиняли нас, что это были наши люди, у нас был судебный исполнитель, у нас были представители правоохранных органов.

Хто спровокував конфлікт, визначать правоохоронці, міліція наразі розслідує інцидент.

А це вже мітинг під Київською мерією. У полі зору об'єктивів - і агресивні "тітушки", і проплачені активісти. 

- За митинг деньги раздаете?

- Нет.

- Ой как интерестно, я ж видел вас…

Цього місяця подібних акцій було чимало.

Парламентар Антон Геращенко пропонує радикально боротися з такою "активністю за гроші" - хоче впровадити кримінальну відповідальність для організаторів.

Антон Геращенко, народний депутат:

- Почему вылазят эти титушки? Потому что есть заказчики, на сегодня юридически мы не можем наказать и привлечь к ответственности лицо, которое говорит - я вам дам по 300 грн, а вы пойдите туда-то и кричите такие-то лозунги. Юридически это - не незаконно. Если гражданин имеет право выбирать, то тот, кто покупает его голос - уголовный преступник, если человек имеет право свободно собиратся по конституции, то тот, кто покупает это право - он также является уголовным преступником.

Правозахисники неоднозначно реагують на законопроект. Кажуть - із проплаченими псевдоактивістами боротися необхідно, але й зазначають - цей закон можна використати проти справжньої опозиції.

Тарас Гаталяк, правозахисник:

- Якщо такий закон буде прийнятий, то його правоохоронці можуть трактували в обдидві сторони: і в сторону, скажемо, можливого підкупу, і в сторону знову ж таки обмеження проведення тих чи інших мирних зібрань. Є свобода мирних зібрань, і цю свободу держава зобов'язана захищати належним чином.

Свобода мирних зібрань українців не порушуватиметься за умови, що наші правохоронці діятимуть у межах правового поля і каратимуть лише організаторів справді проплачених акцій. 

Іван Блохін, Олександр Кругліков, Денис Голіков

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.