Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Летючі небезпеки серпня

8 серпня 2015, 16:56
Дата ефіру/події: Субота, 8 серпня 12:00

Дирофіляріоз та симулідотоксикоз - назви цих захворювань стають дедалі більш актуальними для українців. Пошируюють ці недуги комарі та мошки. Летючі паразити можуть затьмарити насолоду від літньої відпустки та прикути до лікарняного ліжка на довгі тижні.

- В этом году их очень много, это массово, этих мошок, даже вне зависимости от погоды, не важно это - сыро или очень жарко, их действительно очень много.

Наталя скаржиться на ось цих мошок - з родини симулідів. Через зміни клімату та потепління кілька років тому вони масово з'явилися в Україні. Кусають скрізь - у парках, за містом, на вулицях і навіть у квартирах. Найбільше від нападів комах традиційно страждають діти. Батьки хапаються за голови - вберегти малечу від кусючої напасті складно, дрібні комахи проникають навіть крізь москітні сітки. Та й не скрізь на вікнах є такий захист.

- Не в каждом садике стоят москитные сетки, и если дома у родителей есть защита, то в детских садиках ее просто нет, и из детского садика ребенка можно забрать после дневного сна - вот такого покусанного. Самое неприятное заметили, что водянистые волдыри, если раньше бугорочек, день, два, ну пускай три, и он сходит, то эти превращаются в нарыв.

Набряк після укусу мікроскопічної мошки може сягнути 20 сантиметрів у діаметрі. Наталя жахнулася, коли вранці побачила свого п'ятирічного сина. На нозі в Артемка нарахувала 14 укусів. Дитину не захистила навіть розрекламована пластина проти комах. 

- На одной ноге мы насчитывали 14 укусов за одну ночь, представьте себе, это при пластинке, к сожалению, но да.

Наталя з донечкою цього літа, як і багато українців, відпочивала під Одесою - в селищі Затоці. Там молоду маму та однорічну Аню атакували комарі. Щоб врятувати мешканців, власниці приватного готелю довелося викликати службу дезінсекції, але й це мало допомагало.

- Вранці і ввечері, не було такого, що тільки ввечері, от ми приїхали в 8 ранку, як почали нас кусати протягом дня, навіть робили дезінфекцію, хазяйка викликала, щоб продезінфікувати усі приміщення від них, падали, але кусали.

З комахами не змогли впоратися навіть професіонали, що вже казати про спеціальні креми, гелі та аерозолі? 

- Ми спочатку мастилися від укусів, але вони нас все рівно кусали - дітей. Комарі такі були скажені, можна так сказати. Аж шишки у дітей були, в усіх дітей, отакі великі.

Іван Блохін, кореспондент:

- Запобігти набряку після укусу комахи можна, прикладаючи до шкіри холодне - це лід або вологий рушник. Але спочатку місце укусу треба обробити антисептиком. Для цього найкраще підходить хлоргексидин чи будь-який інший напівспиртовий розчин. Якщо ж не робити зовсім нічого, набряк може збільшитися до двадцяти сантиметрів у діаметрі, але і це не найстрашніше.

Комарі та мошки здатні переносити інфекційні захворювання. Малярія на тереенах України зустрічається нечасто, а ось дирофіляріоз дедалі частіше турбує наших співвітчизників. Кусючі літуни спочатку напиваються крові тварин, а потім атакують людей та заражають гельмінтами. Глисти потихеньку ростуть - живуть вони просто під шкірою.  

Ольга Баньковська, лікар-інфекціоніст:

- Людина починає помічати, що у неї там щось негаразд, аж через три - шість місяців, такий інкубаційний період цього глиста. У людини з'являється збільшення, такий горбочок у місці цього укусу, цей горбочок може пересуватися на тілі, також може бути не як горбочок, а як полосочка.

Найбільш небезпечним дирофіляріоз вважають, коли глист селиться під оком або навіть вражає склеру. У будь-якому разі, ліками та припарками не впоратися, боротися з гельмінтом треба хірургічним шляхом. Якщо ж згаяти дорогоцінний час - можна втрати зір назавжди, бо коли глист закапсулюється, то спричиняє гнійний нарив.

Ольга Баньковська, лікар-інфекціоніст:

- Треба зловити той момент, як той паразит виповз на видиму частину ока, бігти бігом до офтальмолога, щоб офтальмолог видалив хірургічним шляхом цього паразита. Знаходить там тоненький - з голочку, досить довгий - 10-15 сантиметрів паразит.

Ще одна летюча напасть, яка атакує українців й особливо небезпечна наприкінці літа - оси, бджоли, джмелі та шершні. У серпні в цих комах розпочинається період розмноження, тому вони скаженіють і можуть жалити без причини. Спочатку кусає одна, а інші або навіть цілий рій відчувають запах отрути, і це розлючує їх ще більше. Пані Тетяна продає фрукти в одному з парків столиці, жінка вже змирилася з осами та бджолами, що без перестанку кружляють над солодкими плодами. Продавчиня радіє, що свого часу її чоловік мав пасіку, тоді вона добре натерпілася від бджіл, зате нині в неї імунітет - майже не помічає укусів.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Постоянно сейчас летают, потому что сейчас август месяц. Меня пока не кусали, а если укусят - луком, сразу разрезаю, натираю - и все, нет ни боли, ничего. Я не опухаю, у нас пасека была - и ничего.

Бджолярі підтверджують - у серпні всі летючі збирачі нектару особливо небезпечні. Щоб не стати їх жертвою, людям варто поводитися підкреслено спокійно, в жодному разі не розмахувати руками. Пам'ятайте - якщо ви поруч із вуликом чи гніздом, комахи можуть відповісти агресією на кожен різкий рух.

Микола Гніденко, фахівець з бджільництва:

- Якщо людина стала об'єктом нападу бджіл, втекти практично неможливо, якщо відкрита місцевість, але заховатися можна, це і водоймище може буть, і приміщення, і ті самі густі кущі.

Навіть один укус може загрожувати життю, якщо ідеться про алергіків та людей із підірваним імунітетом.

Тетяна Гуйва, алерголог:

- Критический момент - это в пределах 40 минут, это 30-40 минут максимум, и человек может погибнуть.

Та найнебезпечнішим лікарі справедливо вважають укус у ротову порожнину - тоді набрякає гортань, кисень не надходить у легені, й людина помирає.

Ольга Баньковська, лікар-інфекціоніст:

- Якщо під рукою є ампула дексометазону, то можна вколоти внутрим'язево, але я не думаю, що пересічна людина може зробити, тому самий простий варіант - це випити протиалергійний препарат.

Втім, щоб протиалергійний засіб подіяв та анафілактичний шок минув, потрібен час, тоді як кожна хвилина може стати останньою. Тому шанси зберегти життя дає лише  кваліфікована медична допомога.

Іван Блохін, Андрій Грищенко, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.