Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Що вже встигли зробити на кордоні

27 вересня 2014, 18:35
Дата ефіру/події: Субота, 27 вересня 12:00

Таки відгородять парканом Східну Україну від Росії! Проект "Стіна", презентований ще на початку вересня, нині погоджують у профільних відомствах. Кабмін уже надав 335 мільйонів гривень на його реалізацію.

Розробляє документ Державна прикордонна служба. Відповідно до рельєфу - будуть різні перепони. З українського боку на суходолі з'являться протитанкова траншея, сигналізаційний комплекс, контрольно-слідова смуга, рокадна дорога. На водних рубежах - осучаснять наявні станції та облаштують автоматизовані пости технічного спостереження.

1974 кілометри суходолом та 321 морем - українсько-російський кордон є найдовшим у Європі. Відокремити нашу державу від агресорки мають рів, контрольно-слідова смуга та рокадна дорога. Проект з народною назвою "Стіна" розробляли з липня фахівці прикордонної служби. Споруджуватимуть захистний комплекс двома етапами. Спершу облаштують мирні ділянки, далі бар'єр поставлять на Луганщині й Донеччині.

Віктор Кривий, заступник директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення Державної прикордонної служби України:

- На другому етапі передбачається облаштування українсько-російської ділянки кордону у межах Луганської та Донецької областей, де на сьогоднішній день такі роботи в силу відомихї причин провести неможливо.

Конструкції на кордоні з РФ відрізнятимуться залежно від рельєфу. Є кілька варіантів перешкод, які завадять потраплянню ворога до України. На Сумщині, Харківщині та Чернігівщині буде протитанковий рів завширшки до 4-х метрів та завглибшки 2. За ним стоятиме паркан, укомплектований електро-сигналізаційними датчиками. Далі -  контрольно-слідова смуга, рокадна дорога. Завершить комплекс лінія зі спостережних вишок. На Донеччині та Луганщині додатково створять смугу камер із функцією нічного бачення.

Загородження та перешкоди передбачені й на водних ділянках. На межі з АРК Крим теж облаштують контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу та вежі з системою оптико-електронного спостереження. Посилять контроль і на морському кордоні. Вже наявні пости технічного спостереження модернізують. А ще додатково встановлять автоматизовані.

Такі заходи матимуть і психологічний вплив, вважає грузинський політолог. Його країна ще кілька років тому відмежувалася від агресора.

Гела Васадзе, грузинський політолог:

- Забор - это чисто психологическая вещь. В конечном итоге так называемая стена Коломойского и все остальное - это не столько защита, еще раз говорю, в какой то степени защита есть, сколько психологическая вещь - отгородиться от агрессивного соседа. Который просто хочет уничтожить украинское государство.

Мур на українській території, що межує з Росією, планують спорудити за три роки. Орієнтовна вартість проекту разом із демаркацією кордону, відновленням військових містечок і контрольно-перепускних пунктів -  8,5 мільярдів гривень. Перші 100 мільйонів Уряд надав на початку вересня. Ще 235 мільйонів тиждень тому спрямували за програмою Допомоги від Європейського союзу для гарантування безпеки державних рубежів.

Поки основний план проекту узгоджують, на місцях обгороджуються самотужки.

Віктор Кривий, заступник директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення Державної прикордонної служби України:

- В Донецькій області ще з весни, якщо пам'ятаєте, частина такої роботи була проведена. Проводиться це на території Сумської області, активно зараз розгорнуті роботи на території саме Херсонської області на перешийку, і крім цього, окремо на Придністровському сегменті також проводяться заходи по створенню таких ровів між Україною і Молдавською, Придністровською республікою, непризнаною на сьогднішній день.

У грузинсько-російських стосунках було простіше, зауважує політолог. Ці дві держави межують на незначній ділянці в гірській місцевості.

Гела Васадзе, грузинський політолог:

- У нас с Россией границы практически нет, за исключением горных трудодоступных районов и одного пункта пропускного - это Ланс. А остальное - это линия оккупации. На линии оккупации после августовской войны они сами начали окапываться, сами начали проводить колючую проволку. Естественно, усиленый контроль, естественно, там есть европейские наблюдатели на линии оккупации, но у Украины тут ситуация гораздо сложнее, чем в Грузии.

Чи будуть присутні європейські спостерігачі на українсько-російському кордоні, поки достеменно не відомо. Хоча інформацію про їхнє залучення періодично озвучують.

Тетяна Коваль, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.